Menu
Menu

Ga met ons mee

Cairn biedt uitdagingen voor verschillende niveau’s trailrunners.

Binnenkort

vuurtorentrail, ameland, trailrunning, cairn

CAIRN Trailrunweek Frankrijk

Deze trailreis was gepland als aanbod voor 2020. Ivm de crisis nu een andere insteek -> #SamenSterk! Zie het EMI aanbod.

Hotel Esprit Montagne is bij veel liefhebbers van onze sport al jaren bekend. Misschien komt de naam je bekend voor. Wanneer je een intensieve volger bent online van trailrunning inititatieven in Europa, atleten volgt tijdens trainingsstages of zelfs wel gehoord hebt van de ‘EMI’? Welnu, this is the place to be!

Alke Staal, zelf fanatiek bergsporter en skyrunner is eigenaar van Esprit Montagne en gaat al jaren door het leven als professioneel levensgenieter in de Franse Alpen, La Chapelle d’Abondance om precies te zijn. Een mooie vallei gelegen aan Frans Zwisterse grens nabij Chatel. De EMI is meer hobby ontstaan uit liefde voor de sport en jaarlijks nodigt hij ergens in juli een gemêleerd gezelschap aan hoogtemeter verslaafden uit. Bofkonten die op uitnodiging gratis een week vol pension genieten in dit heerlijk domein, maar een paar dagen verblijf missen, om buiten te kunnen spelen, zichzelf op de proef te laten stellen door de vindingrijkheid van de organisator. De zogenaamde Alkepaadjes zijn fameus en veelal zeer technische passages die deel uitmaken van het jaarlijks wisselende parcours.

 • IMG_7964
 • IMG_7940
 • IMG_7934
 • IMG_7929
 • IMG_7943
 • IMG_7966
 • IMG_7962
 • IMG_7957
 • IMG_7956
 • IMG_7947
 • IMG_7945
 • IMG_7976
 • IMG_7977
 • IMG_7981
 • IMG_7983
 • IMG_7984
 • IMG_7986
 • IMG_7987

 

Praktische informatie

Programma

Tijdens deze week zullen we elke dag een mooie trail maken in de Chablais, daarbij wordt er uiteraard gekeken naar het niveau van de deelnemers. Gelukkig kunnen we vaak in hetzelfde gebied meerdere opties van moeilijkheidsgraad doen, dus voor iedereen wat wils op zijn/haar niveau.

Een mogelijk weekprogramma is het volgende, daarbij wordt er altijd gekeken naar het weer en het niveau van de deelnemers voor het uiteindelijke programma.

Zaterdag: Cascade sur Bayard

Voor diegene die hier op tijd zijn is er een eerste kleine wandeling aan het eind van de middag om elkaar te leren kennen en alvast de eerste hoogtemeters te maken. We lopen naar de waterval aan de overkant van het hotel en daar maken we een klein rondje.

Zondag: Tour Roc de Tavaneuse

We rijden naar Abondance, en dan door naar de parkeerplaats van Prétairié. Vanaf daar lopen we via een slingerend pad via de Chalets de Tavaneuse naar Lac de Tavaneuse. Een mooi klein meertje onder de steile noordwand van Pointe d’entre Deux Pertuis. Vervolgens lopen we via de col naar de top van Roc de Tavaneuse op 2154m. Via de graad lopen we door naar Passage Savolaire. Voor de liefhebbers kan het rondje uitgebreid worden met een tour via Brion en Pic de la Corne of het kan daar direct naar beneden terug naar de parkeerplaats.

Maandag: VK Cornettes de Bise

Vandaag is het gelijk vol aan de bak als we naar Chevenne rijden en vandaar beginnen aan de Vertical KM van de Cornettes de Bise. Tijdens de EMI week zullen de eersten daar een 55 minuten over doen, wij gebruiken hier een stuk langer voor en lopen de 1200 hoogtemeters door de alpenweiden, couloirs en steile hellingen omhoog in een 2 tot 3 uur. Op de 2432m hoge top hebben we een schitterend uitzicht over de bergen van de Chablais, maar ook zien we bij helder weer in Zwitserland de Jungfrau, Mönch en Eiger liggen. Natuurlijk zien we ook de Mont Blanc verder naar het zuiden.

Daarna dalen we via de oostkant af terug naar Chevenne. Voor de liefhebbers kan er een extra lus gelopen worden via Pertuis de Savalene en Lac d’Arvouin terug naar het hotel.

Dinsdag: Tour Mont Chauffé

Dit keer starten we bij het hotel en lopen naar Chevenne, waar we omhooggaan via Chalet de Mens naar Col d’Ubine. Daar kunnen de echte klimmers nog de top van Pointe de Lachau meenemen op weg naar Ubine waar de anderen dus wat langer kunnen genieten van de imposante noordwand van Mont Chauffé. Via Col de la Plagne gaat het weer onder de zuidkant langs op weg naar Chalet de la Raille. Daar komen we via een korte maar pittige afdaling weer bij Chevenne uit op weg terug naar het hotel.

Woensdag: Tour Dent d’Oche

Met de auto rijden we naar Bernex waar we op de parkeerplaats van La Fétiuère beginnen aan de klim naar Dent d’Oche op 2221m. Via het bos de de alpenweides van Chalets d’Oche komen we via een paar smalle couloirs met kettingen aan bij Refuge d’Oche, nu is het nog maar een klein stukje naar de top. Daar genieten we van het schitterend uitzicht over de Alpen, het meer van Geneve en de Frans/Zwitserse Jura. Via de oostgraad dalen we af naar Col de Planchamp. Dit is een afdaling met opperste concentratie via paadjes met kettingen naar beneden, maar o, zo mooi. Nu rest alleen nog de lange afdaling terug naar de parkeerplaats voor een heerlijk koud drankje in het restaurant aldaar. De liefhebbers kunnen nog via Col de la Casse d’Oche en Pointe de Pelluaz en Tête des Fieux wat langer genieten van het uitzicht op deze mooi graadwandeling.

Donderdag: Tour Mont de Grange

Eerst lopen we vanuit het hotel een stukje langs de beek de Dranse naar het dorp om daar te beginnen aan de 1400m hoge klim naar Mont de Grange 2432m. Via een steil bosbouwpad komen we aan op Plan des Feux en lopen we een stukje door het skigebied van La Chapelle d’Abondance naar de graad bij Belair. Van daaruit volgen we het pad naar Montagne de Pertuis en via het zigzag pad over de westhelling komen we bij de top aan. Wederom een schitterend uitzicht over de omgeving. Via de zuidgraad lopen we naar beneden om daarna een stukje te klimmen en dan via Les Mattes terug naar het hotel.

Vrijdag: Tour de Bise

Op de laatste dag rijden we een klein stukje naar de achterkant van de Cornettes de Bise. We starten vanaf Refuge de Bise en lopen door de alpenweides omhoog naar Col d’Ugeon. Daar beginnen we aan een 2km lange graadwandeling. Maar eerst moeten we nog even onder de Dent du Velan door klauteren. Met een beetje geluk komen we op weg naar Col de Bise de koning van de Alpen tegen, de steenbok. Vaak liggen ze lekker in het zonnetje op de graad. Vanaf de col gaat het via een klein tussendoor paadje naar de Pointe de Pavis op 2056m hoogte. De laatste meters is het nog even goed steil maar eenmaal boven bij het kruis heb je een schitterend uitzicht over de graad die we hiervoor gelopen hebben. We dalen daarna af naar Lac de Darbon om vervolgens via Col de Floray weer terug naar de refuge af te dalen voor een wel verdiend drankje. De doorzetters kunnen vanaf Col de Floray nog een stukje extra doen naar Pointe de Bénevent en Mont de Chillon om via Bouaz af te dalen naar het Lac de Fontaine. Via een korte klim is het dan terug naar de refuge.

Voor de liefhebbers kan er ook nog een avondtrail georganiseerd worden.

Reisinfomatie

Deze trailreis is op basis van eigen vervoer. Geneve is dagelijks frequent aan te vliegen door diverse maatschappijen waaronder ook Budget carriers. Met de auto vanuit midden Nederland is het ruim 900 kilometer rijden.

De reis gaat definitief door bij een minimaal aantal van 8 deelnemers.

Esprit Montagne Boeken

Ga met ons mee, voor een onvergetelijk verblijf bij Alke Staal en zijn hotelcrew!

Aanmelden

Na totstandkoming van de overeenkomst ontvangen wij binnen uiterlijk 14 dgn na ontvangst van de aanbetalingsfactuur 15% van de totale reissom met een minimum van €50,- per deelnemer. Het restant van de reissom dient uiterlijk 6 weken voor aanvang van de trailreis te worden voldaan.

Kamers zijn voor deze trailreis op indeling en allen voorzien van een eigen badkamer met bad of douche en (apart) toilet. Alle kamers zijn tweepersoons kamers.

Bij de reissom inbegrepen:

 • hotel 7 dgn volpension
 • 7 overnachtingen
 • 7 x luxe ontbijtbuffet
 • 7 x lunch (of lunchpakket)
 • 7 x 3 gangen culinair dinér
 • 7 dgn trainingsstage o.a. stokkentraining, stijgen, dalen, techniektraining
 • sauna
 • waardevolle herinnering als aandenken aan deze avontuurlijke week
 • startbewijs voor één van de voorjaars Cairn Trails 2020

Aankomsten mei, juni, juli en augustus mogelijk bij minimaal 6 deelnemers.

 • Reissom €799,- p.p.

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (https://sto-garant.nl/downloads).